zondag 2 maart 2014

DE TUIN KOMT TOT EN VOL LEVEN.

Eind februari.

Het weer is nog steeds erg zacht voor de tijd van het jaar, daardoor al weken lang wakker worden met vogelgezang van het roodborstje, de lijsters en de spreeuwen, die hoog in de dode perenboom vertoeven.
Deze boom waar we 2 rambles in laten groeien, laten we zo lang mogelijk staan, omdat er in de zomer en winter geen blad meer komt en we daardoor de vogels goed Kunnen zien zitten.
De spechten zijn ook blij met zo'n dode boom, geweldig klinkt af en toe hun lach en het doffe geroffel.
Andere tuinvogels: we zien veel kool en pimpelmezen, zij bezoeken de nest kasten en de merel-mannetjes zie ik steeds druk in de weer en in gevecht, om hun territorium te verdedigen.

De moerbei wordt geknot door Ron.

Kortom 't voorjaar werk en gevoel is al vroeg begonnen, je kunt 't horen, zien, voelen en ruiken.
Er staan diverse heesters in bloei met name de struik kamperfoelie, die heerlijk geurt en vooral de groenblijvende heesters Sarcococca "ruscifolia".
Deze heestertjes hebben, sinds ze zijn aangeplant in 2006 nog nooit gebloeid, ze zijn toch wat vorstgevoelig en vriezen vaak in.
Vanwege deze zachte winter loop je nu al weken lang door een geur laantje, en natuurlijk deze keer groene takjes met crème kleurige geurende bloemetjes eraan kunnen knippen voor de boeketten of bloemstukjes binnen, de gehele ruimte geurt heerlijk.


 
Hoe beginnen, eigen initiatief.
Halverwege.

 



De bollenstrook laat zijn eerste kleuren zien, nu blauw/roze/ en witte kleuren van o.a. sneeuwklokjes, dwergiris, krokus enz..

We hebben deze winter veel wilgen gesnoeid.

Voor dat het dicht gevlochten is, een
meiboom met gedicht erbij voor Tine.
Tine heeft mooie rechte en bruikbare takken en tenen uitgezocht, ze wilde er een iets of wat creatieve zitplaats van maken.
Wat de ontwikkeling van het idee, gaandeweg is geworden ziet u op bijgaande foto's.
Inmiddels is "Tine's Tenen Hut" nabij de poel gerealiseerd en kan men erin vertoeven, met prachtig uitzicht over het water.


We gaan voor duurzaamheid.
De overige wilgentakken zijn door de hakselaar gehaald, de snippers geven we weer terug  aan sommige borders en bospaden.

                                                     Werk voor de winter.
De opslagplaats voor turf, compost en diverse grond soorten
wordt veranderd.
De opslag plaats voor compost, turf en zand is vernieuwd, zodat je daardoor nu beter de meidoorn haag kan onderhouden.
Er staan nog enkele struiken die vervangen moeten worden en als het zo zacht blijft kunnen we al gaan verticuteren, dat is heel hard nodig.

De siergrassen in de borders zijn inmiddels
afgeknipt, maar nog niet onkruidvrij.

Mocht het weer omslaan, toch nog kouder worden, dan komen de wat creatieve klusjes aan bod.

We hopen dat dit weerbeeld met het voorjaar zonnetje doorzet en kijken uit naar de lente.